Werkwijze

Als gastouder bied ik opvang aan in mijn eigen huis. Dit houdt in dat als u uw kind brengt, de bordjes bijvoorbeeld nog op het aanrecht staan, mijn zoon rustig aan het wakker worden is en mijn man naar zijn werk vertrekt.
De vaatwasser wordt uitgeruimd en af en toe de stofzuiger door het huis gaat als dit nodig is.

Dit houdt ook in dat we bijvoorbeeld de eendjes in het park brood gaan geven, de speeltuin opzoeken of een rondje lopen in het park met de hond.

Ik bied opvang in een knusse huiselijk sfeer waarbij ik elk kind de liefde en warmte wil meegeven welke u uw eigen kind ook mee geeft. Warmte, gezelligheid, veiligheid en respect zijn belangrijke aspecten binnen de opvang.

Communicatie
Ik vind communicatie erg belangrijk. Ik zal altijd open en eerlijk zijn over hoe de opvang die dag is verlopen. Maar u bent ook altijd vrij om feedback te geven over hoe u de opvang vindt gaan.

Het eerste jaar werk ik met een oppasschriftje. Zo kunt u thuis al van te voren mogelijke bijzonderheden opschrijven en schrijf ik tijdens mijn opvang dag de overige bijzonderheden. Denkend aan hoeveel en hoe vaak gedronken, geslapen, geplast, gepoept. Ook schrijf ik na ieder bezoek een leuk verhaaltje over de avonturen van uw kleintje.

Na het eerste levensjaar zitten de kinderen vaak in een redelijk vast ritme. Het oppasschriftje is dan een leuke herinnering voor u en uw kind. Als u wilt kan het schriftje dan alsnog gebruikt worden.

Slaapgelegenheid
Op de eerste etage is een kamer ingericht voor de gastkinderen. Hier kunnen 3 kinderen tegelijk slapen. Zo heeft een ieder een eigen vertrouwd bedje tijdens de opvang. Elke kind heeft hier zijn/haar beddengoed. Gebruikt uw kindje een slaapzak, dan is het fijn dat u deze meebrengt van huis ( medio 2017 zullen er opvang slaapzakken zijn) net als eventueel een knuffel en een speen.

Ik vind het belangrijk om vooral in het eerste jaar de rusttijden van het ritme van de kinderen aan te houden. Indien ze ouder zijn en nog 1 keer per dag slapen, gaan ze mee in het ritme van de opvang.

Verjaardagen
Verjaardagen van uw kindje is een bijzonder moment. Daar gaan we dan ook niet zomaar aan voorbij. We vieren de verjaardag van uw kindje met zijn alle. Ik maak een mooie verjaardaghoed en uw kindje mag op de verjaardagstoel waar we met zijn alle voor hem kunnen zingen. U bent vrij om te trakteren indien u dit leuk vindt. Wel is de wens er om gezonde traktaties aan te bieden.

Indien ik de verjaardag weet van broertje/zusjes of u als ouder kunnen wij ook wat moois maken tijdens de opvang.

Kiki
Kiki voor gastouders is een educatieve aanpak om jonge kinderen in een veilige omgeving te ondersteunen in hun ontwikkeling. Het plezier van het spelen en ontdekken staat hierbij voorop.

We werken met twaalf thema’s, waarbij er dus elke maand gespeeld, geknutseld en gebakken wordt rondom het thema. Tijdens het introductiegesprek kan ik u hier meer over vertellen.

Observatie instrument: dit ben ik!
Buiten het schriftje of dagboekje maken wij gebruik van de observatielijsten: dit ben ik!

Dit ben ik! maakt het gemakkelijk om meer inzicht te geven in de ontwikkeling en het welbevinden van uw kind. Hierbij maakt het ons bewust van het ontwikkelingspatroon van het kind en kunnen we zien hoe het écht met hem/haar gaat waardoor je je ervoor kan zorgen dat hij/zij optimaal kan groeien in zijn/haar ontwikkeling. Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich op een eigen manier en in een eigen tempo. Bovendien kunnen wij met behulp van Dit ben ik! u als ouders op een eenvoudige manier op de hoogte houden van de ontwikkeling van uw kind. Dat maakt de opvang nog waardevoller.

 

Pedagogische beleid
Naast mijn eigen werkwijze maak ik vooral ook gebruik van het pedagogische beleid welke de gastouderbureaus mij aanbieden. Hierbij staan de volgende punten centraal:
– Het bieden van een gevoel van fysieke en emotionele veiligheid
– Het bieden van mogelijkheden voor het ontwikkelen van persoonlijke competentie
– Het bieden van gelegenheid tot het ontwikkelen van sociale competentie
– Socialisatie en het eigen maken van waarden en normen.

Indien u meer wilt weten kan ik u altijd het volledige beleid toesturen.

 

kind_zandbak 1
kind_kleuren_potloden
kind_slapen
kind_houten_blokken
kind_gekleurde_puzzel
kind_playdoh